Sommige onder ons zullen wel al eens wat ondersteunend materiaal gebruiken om hun verhalen te kunnen “materialiseren”.
En de mogelijkheden zijn ondertussen zo uitgebreid dat ik toch een artikel wilde wijden aan het eenvoudigste, goedkoopste, soms mooiste en meeste gebruikte hulpmiddel van onze tijd namelijk : papier (wel van zo een 160g, gewoon A4!)
Onze manier van spelen noemt niet voor niets “Pen en Papier RPG” (PnP).
In de loop der jaren is de lijn vrij dun geworden tussen een RPG en een bordsspel, vandaar dit artikeltje over “modellen in papier”, dit kan gaan van steden, kastelen, dorpen, auto’s, vliegtuigen, kerkers, boten .. noem het en het bestaat.
Ik vertrek van de OdM RPG als insteek, dus dit is zeker geen correct artikel over “papieren modellen”, maar een eerste start.
Het begint al van in het begin van OdM 1.0 met de plannen van gebouwen en landstreken, en “plattegrond van de lotgevallen“.Het ding kon geen betere naam hebben, want dit is het uiteindelijk ook.
Dan kwamen de figuren uit de doos Instrumenten van de Meester en de afbeeldingen, plannen die door de auteurs van de avonturen zelf worden aangeleverd.
De meer ervaren meester zal al zelf wat materiaal verzamelen om dan te kunnen verwerken tijdens een avontuur. Ik mag aannemen dat ik niet de enige ben die soms zaken, dagdagelijks, verzamel omdat ik er potentieel in zie.
Toch zijn sommige zaken niet altijd makkelijk, een stadsavontuur waarbij de stad als achtergrond dient kan best gespeeld worden met dozen zoals Havena of beter nog het recenter spel van Ullysses over de hoofdstad Gareth, maar wanneer men effectief een kleine wijk moet gaan uitspitten, een zoektocht in gebouwen moet gaan uitbeelden, wat monsters moet gaan opjagen in de diepste der diepten dan zijn er betere methoden dan de spelers de kamers zelf laten te tekenen, of enkel een plannetje te geven van de kamers waar ze effectief moeten gaan spelen.
Een van de zaken die ik gebruik zijn papieren modellen via PDF afdruk.
Het voordeel van dat soort dingen is dat het vrij goedkoop is en dat je meermaals kan gaan hermaken.
Je kan natuurlijk ook complete collecties gaan kopen die gedrukt op harder papier (karton) zo worden aangeleverd in verschillende opbouwsystemen.
Er bestaan zelf toestellen, robocutters, die deze modellen gaan uitknippen. (Voor zo een 200 euro heb je zo een toestel)
De modellen :
Ik kocht er me in het verleden van Dave Graffam, een zeer getalenteerd ontwerper met zeer mooie middeleeuwse modellen.
Ook heel wat kleine firma’s hebben zich gespecialiseerd in het maken van papieren modellen die goedkoop in elke RPG kunnen worden gebruikt, de bekendste is misschien wel het worldworksgame dat effectief een handig opbouwsysteem heeft uitgedacht, het zogenaamde TerrainlinX dat het “Print, Build, Play!” principe volgt. Prachtige zaken kan je hiermee gaan opbouwen !
Nu, we kunnen moeilijk een eerste bericht gaan plaatsen zonder er een nieuwjaarscadeau bij te steken en dankzij Rodlofo past dat nog in de contect van dit artikel. (lol)
We verkregen de “Warhammer Townscape” verzameling; het is een uitgave van de jaren 80, dus we kunnen deze rustig hier gaan zetten dachten we.
Veel plezier en mag het komende jaar veel spelplezier geven.
Met de groeten van de Redactie van hetoogdesmeesters.wordpress.com
Geef een reactie