Een draak in het echt zien?

Een van mijn favoriete televisieprogramma’s zijn die een combinatie van leerzaam en vermaak bij elkaar brengen. Het is van alle tijden, gelukkig, en een zo’n serie is “Klaas kan alles”. Gisteren werd een aflevering herhaald, met de uitdaging “Kan Klaas een drakentemmer zijn?” Daarvoor gaat Klaas naar het Duitse Furth im Wald, zo’n plaatsnaam klinkt al goed. Daar is de grootste vierpotige bewegende robot ter wereld. Of Klaas het lukt om de draak te temmen kun je zien in de aflevering zelf, klik op de link hierboven (misschien niet toegankelijk voor verbindingen buiten Nederland).

Mijn interesse was wel gewekt, waarom was die draak daar, wat deden ze er mee als Klaas weer vertrokken was? Wel in Furth im Wald wordt elk jaar (behalve als er een pandemie is) een voorstelling gehouden, de oudste van heel Duitsland. Der Drachenstich (drakensteek) heet het, en er zoals je al verwachtte wordt er een draak neergestoken. Plaatselijk is de term wijd verbreid in vele streken in Zuid-Duitsland en Oostenrijk met regionale drakenlegendes. Het spektakel werd in 2018 opgenomen in het Bundesregister van immaterieel cultureel erfgoed.

Geschiedenis

Oorspronkelijk maakte de Drachenstich in Furth im Wald deel uit van de Sacramentsprocessie. Uit het jaar 1590 is er een melding dat een burger in harnas meeging in de omgang van de processie. Aangenomen mag worden dat de “strijd van goed tegen kwaad”, zoals we die zien in het verhaal van de populaire Sint Joris, model stond voor deze traditie.

Het verband tussen de Sacramentsprocessie en het volksgebruik leidde in de loop der jaren verschillende keren tot kritiek van de kerk en de autoriteiten. Maar de Drachenstich trok veel mensen van beide kanten van de grens aan, was een belangrijke economische factor. In 1887 werd de Drachenstich verplaatst naar een zomerse datum, en de Sacramentsprocessie moest het zonder de draak doen. In plaats daarvan werd een grote historische processie begonnen en een festivalstuk, waarin de eeuwige strijd van het Goed tegen het Kwaad in een toneelstuk verwerkt werd.

In 1951 schreef Josef Martin Bauer een nieuwe versie van het toneelstuk over het doden van de draak, dat nu de Hussietenoorlogen als historische achtergrond gebruikt en zich in 1431 afspeelt. In deze versie wordt de draak een symbool van de verschrikkingen van de oorlog in de grensgebieden rond Furth. De held en drakendoder is de vaandeldrager Udo, die zijn kasteelvrouw Maria (“Die Ritterin”) redt.

In 2006 ging een nieuwe versie, geschreven door regisseur Alexander Etzel-Ragusa, in première naast het oude stuk van Josef Martin Bauer. Sinds 2007 wordt alleen de nieuwe versie uitgevoerd. Het nieuwe stuk is bedoeld als eerbetoon aan de politieke ontwikkelingen (de ineenstorting van het Oostblok) en om meer ruimte te geven aan de personages of het verhaal ten tijde van de Hussietenoorlogen.
bron: de.wikipedia.org

Als je nog opzoek bent naar een uitje, tot en met 20 augustus worden er nog voorstellingen gehouden, een kaartje kost tussen de €23 en €30. Zie voor meer informatie: www.drachenstich.de

Het adres van het museum: Schloßplatz 4 (neben Stadtturm), meer »Het Oog des Meesters«-achtig ga je het niet krijgen.

O ja, het enige nadeel is dat je zo’n acht uur (±800 km) onderweg bent om er te geraken.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *