de twaalf godenenisoorthe Dark eyewww.hetoogdesmeesters.com

de twaalf goden – Firun

Hier een korte beschrijving van één van de twaalf goden die in Avonturië aanbeden worden namelijk Firun.

tekening/artwork: Nadine Schäkel – Ulisses Spiele

  • de maandaanduiding Firun is gelijk aan de maand Januari
  • tijdsaanduiding 06:00 – 07:00 AM 06:00 – 07:00 PM
  • Firun is de god van de winter en de jacht

Firuns dier is de ijsbeer en de godheid wordt ofwel voorgesteld in zijn berenpels, met een berenkop of als een grote ijsbeer. Firun is de godheid van de winter maar ook van de jacht.
Alom wordt Ifirn, Firuns wondermooie sneeuwwitte dochter sterker aanbeden dan haar vader. De mensen bidden tot Ifirn als bemiddelares in de hoop dat zijn eigen dochter de grimmige god een beetje milder kan stemmen dan eender welke mensen.
De essentie van de godheid: In de tijd na het allerprilste begin leefden de mensen zonder zorgen en problemen in een liefdevolle omgeving, omringd door een eeuwigdurende lentesfeer.
Rondra en Hesinde had hun aangeleerd hoe ze wapens voor de jacht moesten maken.
Bossen en wouden waren vol van wild. Maar de mensen in hun hooghartigheid misbruikten de goddelijke gaven op gruwelijke wijze. Ze doodden zilverwezels met de duizenden om alléén maar hun tong op te eten. Ze staken de herten de ogen uit om daaruit nutteloze drankjes en zalfjes te maken en waarlijk het wordt nog veel erger.
Firun aanschouwde dit vanop zijn troon in het hoge noorden en een diep verdriet vervulde zijn hart. In de gestalte van een ijsbeer trok hij naar de mensen en bracht de winter, de sneeuw en de vriezende ijskoude met zich mee om de schandelijke jagers en hun hulpeloze buit voor eeuwig met een wit lijkgewaad te bedekken. En het zou zover gekomen zijn indien Ifirn, Firuns dochter, haar vaders toorn niet een halt toegeroepen zou hebben. We hebben het aan haar te danken dat de ijskoude ons in het voorjaar weer verlaat en Firun zich om de goede jagers bekommert en de slechte bestraft.
De zin van het leven: Een goede jager respecteert zijn buit en weet bovendien dat hij met haar onlosmakelijk verbonden is. De havik heeft duiven nodig om zich te voeden en de buffel heeft de wolf nodig opdat zijn nakomelingen het voedende weiland niet oversteken. Leven na de dood: In Firun’s velden komen jager en prooi mekaar weer tegen. Ze meten hun krachten tegen elkaar af in een eerlijk gevecht. Zo kunnen ze voortaan samen aan Firun’s altijd rijkelijk gevulde tafel eten. De slechte jager echter wordt door de poolvossen, de grijze wolven en de witte herten opgejaagd over de eindeloze weiden tot aan het einde der dagen.

hetoogdesmeesters.com fansite fantasy- rollenspel Nederlandse editie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *